Artan Fiyatlar Endonezya’nın Kömür İhracatını Artırdı
Endonezya’nın, Asya-Pasifik’in yoğun talebi neticesiyle 2017’de artan kömür ihracatının, 2018 yılında daha da artacağı bekleniyor.
Endonezya’nın, Asya-Pasifik’in yoğun talebi neticesiyle 2017’de artan kömür ihracatının, 2018 yılında daha da artacağı bekleniyor. Bundan dolayı Endonezyalı kömür madenleri, üretimlerini artırmanın yollarına bakıyor. Bununla birlikte, 2018’deki kömür talebini asıl etkileyecek olan, Çin’in tutumu.
Endonezya hükümetinin yayınladığı son verilere göre; 2017’nin Ocak-Ekim dönemine ait kömür ihracatı 321 milyon ton olarak gerçekleşti ve bu miktar bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 18 milyon ton fazla. 2017 yılı toplam kömür ihracatı 385 milyon ton olarak öngörülüyor. 2016 yılı toplamı 369 milyon tondu. Şiddetli yağmurlar nedeniyle zaman zaman kesintiye uğrayan kömür ihracatı, geçen yıllara göre yine de artış gösterdi.
Birkaç yıllık düşüşlerin ardından 2016 yılının ortalarından itibaren artan taleple birlikte fiyat artışının da ihracata olumlu etkisi oldu. En büyük ithalatçı olan Çin’in artan kömür talebi de, fiyatları artırdı.
Kömürdeki yüksek fiyatın avantajından faydalanmak için; Endonezya’nın en büyük kömür üreticisi Bumi Resources 2017 başında yıllık üretimini %5-7, aynı şekilde devlet kuruluşu olan Bukit Asam’da üretimini % 25 artırmayı planlamışlardı.
Ancak ana kömür yataklarının olduğu Kalimantan bölgesinde normalden uzun süren muson mevsimi ve anormal yağış, üreticilerin hedefledikleri üretim seviyesinin altında kalmalarına yol açtı. Her iki şirket de, hedefledikleri üretim artışının yarısını gerçekleştirebildiler.
Ancak 2018 yılı için, havalar izin verirse, hedefledikleri üretim artışını yapabilecekleri konusunda iyimserler.
Çin’in Tutumu:
Her ne kadar kömür üretiminde mevsim koşullarının önemli bir etkisi olsa da, bir diğer önemli faktör de Çin Hükümeti’nin tutumu. Her iki faktörü de tahmin etmek zor.